Who's Next Records

BINTANGS

RELEASES

Doc (album)

Doc (album)


BIO

BintangsOld rockers never die. De Bintangs rond bassist zanger Frank Kraaijeveld en gitarist Jan Wijte bestaan dit jaar 45 jaar. De band is ouder dan de meeste van de huidige bandleden. De twee gebroeders Ibelings in de band, gitarist Maarten en drummer Gerben, noemden ooit de Bintangs als hun grote voorbeeld toen ze Bad To The Bone begonnen. Achtergrondzanger Dagomar Jansen is de zoon van Jimmy, de allereerste drummer van de band.
Bandleden komen, en bandleden gaan, maar de Bintangs blijven altijd bestaan. Even overweegt Kraaijeveld om de band op te doeken, als maar liefst drie leden tegelijkertijd er de brui aan geven en Wijte thuis zit met een hernia. En plots zijn daar de notorious Ibelings brothers en de zaak is gered. 'We gingen het oefenhok in en het gekke was, het klonk gelijk als de Bintangs,' vertelt Kraaijveld opgetogen. Later wordt roadie Dagomar nog mooi even ge�pgrade tot bandlid en alweer een nieuwe line-up van de legendarische Bintangs trekt door het land. Binnen anderhalf jaar levert deze nieuwe bezetting reeds een nieuwe CD af.
DocEn ook deze CD, Doc geheten, is onmiskenbaar zeer Bintangs. Het rare is dat er geen enkel (rhythm &) bluesgeori�nteerd nummer op staat. Alle 13 nummers zijn eigen werk. En ze zijn Alle 13 Goed. Driekwart is van Kraaijevelds hand, terwijl een kwart samen met Maarten Ibelings is geschreven. 'Maarten leverde de riffs aan. Die nam ik dan mee naar huis om er een melodielijn bij te verzinnen. Anders krijg je zo'n jamsessie, en dat wilde ik niet,' doet Kraaijeveld het artistieke proces uit de doeken. Met openingstrack Poison Spitting Snake wordt de toon meteen goed gezet door het schrijversduo. En de klok slaat rock, en niet zo'n beetje ook. Kraaijevelds eigen songs zijn heuse meezingers, de track Dixi Dynamite voorop.
Behalve een nieuwe, buitengewone ge�nspireerd klinkende line-up, markeert Doc ook het labeldebuut voor Who's Next Records, de zoveelste platenmaatschappij in een lange carri�re. De hoeveelste? Het zou een mooie huiskamervraag zijn. Hetzelfde geldt voor het door de jaren heen steeds wijzigende personeelsbestand. Rock, Kraaijeveld en Wijte vormen de enige constante in dit verhaal. Later dit jaar wordt het 45-jarig jubileum gevierd met een optreden in het Kennemer Theater in Beverwijk en een DVD-presentatie. De CD Doc staat los van deze plannen.
What's up Doc? Welnu, Doc is misschien wel het heftigste Bintangs-album ooit. Doc lijkt te wijzen op een computerbestand, hetgeen schitterend contrasteert met de lekker ouderwetse rockers op de CD. Niets is minder waar. Doc is vernoemd naar de ingeslapen hond Doc van Kraaijeveld, die voor de eerste 100 exemplaren van de CD handgeschilderd artwork heeft gemaakt. Gezien zijn haast blaffende zangstijl moeten baasje en huisdier goede vrienden zijn geweest. De band klinkt al even hecht als een vriendenclub. Kijk niet raar op als ze over 10 jaar nog bij elkaar zijn in deze opstelling. Een welgemeende grom is wel op zijn plaats.


FOTOS

Click to view larger.
Bintangs


MEER INFORMATIE

www.bintangs.nl
MySpace

- terug naar artiesten - terug naar top -